Škofjeloško fotografsko društvo je bilo ustanovljeno v letu 1985 in nosi ime po znanem slikarju Antonu Ažbetu (1862 – 1905), pri katerem so se v njegovi slikarski šoli v Muenchnu izobraževali mnogi slikarji iz Evrope in tudi iz Amerike. Tudi klub, ki nosi njegovo ime, veliko pozornost posveča likovnim vrednotam, izobraževanju in povezovanju. Člani Foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka uspešno sodelujejo na razstavah po celem svetu in so organizatorji številnih državnih in mednarodnih fotografskih razstav pod okriljem Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP. Klub je en izmed boljših v Sloveniji, saj člani na fotografskih razstavah redno prejemajo nagrade, so nosilci visokih državnih in mednarodnih fotografskih nazivov ter so na splošno zelo aktivni.

Foto klub Anton Ažbe Škofja Loka ima dolgo tradicijo razstavaljanja na Češkem, saj je bila prva razstava organizirana že leta 1999. Prva razstava na Češkem je bila v Taboru leta 1999 s posredovanjem takratnega slovenskega veleposlanika na Češkem dr. Damjana Prelovška in dr. Jana Jelšika iz Tabora. Prvi razstavi člana FK Anton Ažbe, Toneta Mlakarja, so sledile razstave kluba in posameznikov po vsej Češki: od Hodonína na vzhodu do Ústí nad Labem na zahodu in od Zlatých hor na severu do Hořic na jugu. Pogoste fotografske predstavitve škofjeloških fotografov so privedle tudi do drugih oblik rednega sodelovanja v kulturi, šolstvu, športu… Razstave loških fotografov so bile vsekakor povod za podpis pobratenja med mestoma Tabor in Škofjo Loko, ki sta ga obe mesti podpisali leta 2006. Poleg fotografij slovenske pokrajine in arhitekturnih znamenitosti fotografi prikazujejo tudi del škofjeloške intelektualne in slovenske kulturne dediščine - Škofjeloški pasijon, ki so ga še posebej izpostavili na razstavah v Želči, v Pragi in Hořicich.

Največ zaslug za uspešno predstavljanje lepot Slovenije skozi oči fotografov Foto Kluba Anton Ažbe Škofja Loka imata Jan Jelšik na češki in Peter Pokorn na slovenski strani. V vzajemnem sodelovanju Jelšika, pobudnika in organizatorja sajenja lip, in Pokorna je bilo do sedaj posajenih skoraj 60 lip slovensko češkega prijateljstva in organiziranih vsaj toliko fotograsfkih razstav o lepotah Slovenije. Prva lipa prijateljstva je bila posajena leta 2000 v Taboru na Češkem. Večina lip je posajenih na Češkem, dve pa tudi v Sloveniji, v Škofji Loki in na Zgornjem Jezerskem.

(Peter Pokorn ml., oktober 2021)